Naar inhoud
Kristel Beyens

Prof. Dr. Kristel Beyens

Vakgroep Criminologie

Biography

Opleiding: Licentiaat in de Sociologie, Licentiaat in de Criminologische Wetenschappen, doctor in de Criminologie

Onderzoeksthema’s: straffen en strafbeleid, gevangenissen, strafuitvoerings- en invrijheidsstellingsbeleid, gemeenschapsgerichte straffen, straftoemeting, criminologie, penologie, etc.

Kristel Beyens is professor in de criminologie en penologie aan de VUB. Zij is voorzitter van de vakgroep Criminologie en lid van de onderzoeksgroep Crime & Society (CRiS). Binnen CRiS coördineert ze de onderzoekslijn Penality & Society, waar penologisch onderzoek gevoerd wordt naar het leven in de gevangenissen en detentiecentral voor illegale migranten en naar de toepassing van de gevangenisstraf en de gemeenschapsgerichte straffen. Kristel bestudeert hedendaagste strafpraktijken en penale beslissingsprocessen met betrekking tot invrijheidsstelling en de herroeping ervan. Zij vertrekt hierbij vanuit een cultureel, organisatorisch en sociaal perspectief.

Kristel is lid van de denktank 'De Huizen', die streeft naar een radicale verandering in het gevangenisbeleid. Zij geeft trainingen aan magistraten over gemeenschapsgerichte straffen en diverse aspecten van de strafuitvoering.

Locatie

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussels